Flamenco Teatrets kulturbybidrag ‘Verden for dine fødder’ gentænker folkekulturen ind i en nutidig kontekst.
Forankret lokalt – med blikket mod verden. Med fødderne plantet i dansk kultur og åndshistorie. 2017 blev året hvor Flamenco Teatret for alvor trådte ind på den kulturelle scene. Med projektet ‘Verden for dine fødder’ der var en officiel del af programmet for Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, blev den den folkelige sammenhængskraft og det lokale engagement stimuleret igennem en lang række projekter og aktiviteter. ‘Verden for dine fødder’ havde som mål at styrke fællesskaberne og den lokale identitet, fremme og forny folkekulturen, skabe og styrke lokale netværk, fremme integration, inspirere til iværksætteri og styrke den demokratiske dannelse i Region Midtjylland.
web_logo-vfdf
Alle livets udfordringer starter der, hvor fødderne er plantet. Fra det punkt udgår livet, byen, landet, Europa, Verden. Overalt hvor fødderne står og går, kan der gøres en forskel og skabes en udvikling.
I 2017 stod Region Midtjylland overfor en historisk mulighed da Aarhus, og dermed hele Region Midtjylland, blev Europæisk Kulturhovedstad.
’Verden for dine fødder’ lod den danske folkekultur og vores demokrati møde verden. Projektet hvilede på historien, (gen)skabtes i nutiden og pegede ind i fremtiden.
’Verden for dine fødder’ involverede alle borgergrupper, og skabte usædvanlige møder på tværs af alder, talent, sociale skel og kulturel baggrund. Dette skete igennem mange udfoldelsesformer, møder og udtryk – for eksempel gennem mad, musik, samtale, dans og folkefester.
Projektet fandt særlig inspiration i den Andalusiske flamencokultur, som en historie om et verdenskulturmøde gennem musik, og en nutidig levende folketradition, der udvikler sig og favner alle samfundsgrupper.
Flamencoen opstod i Spanien blandt samfundets udstødte grupper, særligt maurerne, jøderne og sigøjnerne, men er i dag for mange selve lyden af Spanien. Flamenco er blevet anerkendt som verdenskulturarv af UNESCO, og rummer et potentiale der rækker langt ud det regionale ophav.
Folkehøjskolen spillede en helt central rolle i ’Verden for dine fødder’. Ikke kun som fysisk ramme, men som fundament for folkelig oplysning, demokratisk engagement, mødested, levende dansk kulturhistorie og kulturel dynamo.
Arrangementer i fem mindre byer i Region Midtjylland i 2017
I Ry, Rønde, Ringkøbing, Tarm og Tranebjerg/Samsø arbejdede Flamenco Teatret gennem hele 2017 med at skabe en række involverende arrangementer, som fremelskede og udviklede en fornyet bevidsthed om byernes historie, landskab, befolkning og kultur.
Med ’Verden for dine fødder’ smeltede det, vi kender sammen med verden udenfor, og viste helt konkret, hvordan forskellige kulturelle udtryk kan finde fællesskab på tværs af grænser og skel. ’Verden for dine fødder’ gav et aktuelt bud på en fornyelse af den danske folkekultur med rod i historien, inspireret af verden og skabt lokalt.
De danske folkemusiktraditioner blev støvet af da flere af den spanske flamencokulturs absolutte verdensstjerner, i samarbejde med udvalgte verdensmusikere, satte nye toner og rytmer på den danske folkemusik, sangskat og dansetradition.
Identiteten og det unikke i de mindre byer blev gravet frem og styrket. Resultatet var en styrket kultur, opstået i mødet med de mennesker og den virkelighed byen hvilede på i 2017.
Verden kom til byen, lod sig inspirere af historien og de mennesker, der boede der netop da. ’Verden for dine fødder’ viste at Verden starter dér hvor den enkelte befinder sig, og at der med den rette inspiration og støtte kan skabes ny folkelig kultur, netop der hvor den enkelte gør en indsats.
’Verden for dine fødder’ havde et særligt fokus på børn og unges møde med verden, og ønskede at styrke stoltheden og kendskabet til sin by og sit område. Herfra kan man handle og sætte ting i gang. Kun fantasien sætter grænser.
Verden for dine fødder skabte bl.a.
POP-UP HØJSKOLEN.
MODERNE EGNSDANSE.
– Dansen er stort set gledet ud af den danske folketradition, og eksisterer næsten kun som et museumsstykke. Traditionelle danse blev gravet frem, og sendt ud i Verden, for at vende tilbage i nye former.
FLAMENCOVÆRKER TILEGNET OG INSPIRERET AF BYEN.
– Flamencokunstnere blev inspireret af danske traditioner og fortællinger, og skabte flamencoværker med dansen i centrum.
NUTIDIGE EGNSKOMPOSITIONER.
– Gennem inspiration fra områdets folkemusiktradition, skabtes en ny dansk lyd i mødet med folkemusikken, flamencokulturen og verdensmusikken.
OPTOG.
– Med støtte fra den spanske musikteater gruppe ‘LAPSO’ skabte skolebørn m.fl. et musikalske og farve-strålende optog.